fbpx

Екскурзије

Да бисмо вам ово лето и ваш боравак у Србији учинили што пријатнијим, осмислили смо једнодневне екскурзије по Београду и Србији, на којима ћете у доброј атмосфери и уз забавне садржаје боље упознати Београд и Србију и много тога о истим научити.  Детаљан опис екскурзија можете пронаћи у наставку, а овим путем желимо да вам представимо увид у фиксне и варијабилне трошкове ових излета. Наш поклон вама је то што смо на себе преузели трошкове туристичких водича, а ви их, ако будете били задовољни, можете бакшишем додатно наградити.

У случају да вам је потребан превоз, молимо вас да назначите у форми.

Како бисте обезбедили своје присуство на екскурзији, потребно је да уплатите аванс од $40, а ми ћемо вам резервисати места. Резервацију је неопходно уплатити најмање пет дана пре термина екскурзије.

Све детаље и цене екскурзија можете погледати овде.

Све детаље и термине екскурзија можете погледати овде.

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ

Препоручен узраст: 414 година у пратњи одрасле особе

Организација: наставници српског језика, историје, историје уметности и веронауке из Онлајн школе „Саваˮ, наставници физичког васпитања из Основне школе „Звездобројциˮ, иконописац ђакон Никола Лубардић.

 

Личност и култ Светог Саве од изузетног су значаја за српски народ. Циљ ове екскурзије је да научимо ко је био Свети Сава и зашто је важан за српску историју. Место окупљања биће Карађорђев парк где ћемо, да бисмо се размрдали и припремили за предстојеће авантуре, организовати трку у џаковима. Потом ћемо ући у овај велелепни храм, највећи православни храм на Балкану, који је после 100 година дуге изградње завршен и освећен ове године. Унутра ћемо разговарати о Светом Сави и о самом храму. Оно што тада научимо, помоћи ће нам у игрању „Scavenger hunt” игре, чији је циљ да у храму пронађемо што више слика и детаља који су нам задати. Након тога, спустићемо се у крипту храма, научити основе иконописања и добити прилику да нацртамо оно што нам се највише свидело у храму. Након ових активности, освежићемо се ручком и екскурзију завршити игром фудбала и фризбија у чувеном Карађорђевом парку.

Сатница:

9.00–10.00 – састанак у Карађорђевом парку, трка у џаковима;

10.00–10.30 – посета храму;

10.30–11.00 – „Scavenger huntˮ игра;

11.00–12.00 – иконописање у крипти;

12.00–13.00 – ручак;

13.00–14.00 – сладолед „Црна овцаˮ и шетња на Врачару;

14.00–15.30 – фудбал и фризби у парку;

15.30 – крај излета.

ПОТРАГА ЗА БЛАГОМ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ

Препоручен узраст: 4–14 година у пратњи одрасле особе

Организација: наставници српског језика и историје из Онлајн школе „Саваˮ, наставници физичког васпитања из Основне школе „Звездобројциˮ, Мултикреативни студио „Зоранˮ.

 

Да ли сте се некада питали шта се све крије међу древним зидинама београдске тврђаве Калемегдан? Београдскa тврђавa пружа прегршт могућности. Ми смо овога пута одлучили да заједно решимо мистерију закопаног блага, одгонетајући добијене загонетке. На креативан начин, кроз игру, упознаћемо се са богатом историјом ове тврђаве и нашег главног града. Након проналаска блага, искористићемо хладовину калемегданског парка како бисмо се одморили и одиграли игру „На слово, на слово”. Потом ћемо наставити са истраживањем, разговарајући о томе како је изгледало освајање београдских бедема кроз историју, а одмах затим ћемо на пространој пољани код Небојшине куле одиграти једну фудбалску утакмицу. Баш на овом месту, пре много година, наши преци одиграли су прву фудбалску утакмицу у историји Србије. Кад се добро уморимо играјући фудбал, освежићемо се уз једну воћну ужину. Пут ће нас даље одвести ка спољној изложби Војног музеја, где ћемо видети бројне експонате, попут тенкова, топова и ракета. Ручаћемо на обали Саве, а за крај ћемо оставити најслађе – Музеј чоколаде! Свако од учесника моћи ће самостално да направи чоколадну посластицу и да се почасти њоме на крају туре по музеју.

Сатница:

9.00–10.00 – потрага за благом;

10.00–10.30 – „На слово, на словоˮ;

10.30–11.00 – освајање бедема;

11.00–12.00 – фудбал и ужина;

12.00–13.00 – Војни музеј;

13.00–14.30 – ручак у Бетон хали;

14.30–15.30 – Музеј чоколаде;

15.30 – крај излета.

ПУТЕМ СРПСКИХ ШАЈКАША, РЕКОМ ОКО РАТНОГ ОСТРВА

Препоручен узраст: 4–14 година у пратњи одрасле особе

Организација: наставници српског језика, историје и историје уметности из Онлајн школе „Саваˮ, наставници физичког васпитања из Основне школе „Звездобројциˮ, Једриличарски клуб ПС Тек Рејсинг.

 

Ратно острво крије многе мистерије – да бисмо их открили, запловићемо у авантуру на таласима Дунава. На обали реке ћемо се најпре загрејати и припремити за веслање, пошто ћемо до нашег првог одредишта стићи, веслајући на даскама. Ово је јединствена прилика да деца веслају и осете реку. Искрцаћемо се на обалу, а затим разговарати о птицама које настањују ову јединствену оазу у центру града. Ратно острво се налази на путу сеобе птица, па се овде при селидби сусреће око 1200 врста, због чега је ово специфично место заштићено законом. Као место за ужину, искористићемо дивну малу плажу. Потом ћемо се вратити назад на суп даске и одвеслати све до канала Голијаша који се налази са друге стране острва, директно на ушћу Саве и Дунава, са изванредним погледом на стари Београд и Калемегдан. Након кратког предаха, наставићемо даље ка Малом ратном острву, где ћемо имати прилику да научимо зашто је некада давно имало надимак Коњско острво. Дунавом су некада крстарили шајкаши, војници који су припадали речној флоти и који су представљали страх и трепет својим непријатељима. Маневрисали су и нападали, односећи бројне победе. Кретали су се у уским, дугачким бродовима, познатим као шајке. Чућемо много о њиховој храбрости и сазнати занимљивости о њима. Реке Београда су доносиле многе благодети, али су, истовремено, град чиниле честом метом бројних освајача. Споменућемо и поморске битке, а затим ћемо, веслајући назад ка обали, завршити малу авантуру и стићи на заслужени ручак. После ручка, имаћемо прилику да се опробамо у фантастичним Balance board вежбама које се састоје из балансирања на дасци која се клати, захваљујући којима ћемо научити да одржавамо равнотежу и у отежавајућим условима. Овим получасовним тренингом завршавамо наш излет.

Сатница:

9.00 – састанак на сплаву у близини хотела „Југославијаˮ;

9.00–10.00 – Briefing, сигурност и вежбе за загревање, припрема за воду;

10.00–10.30 – упознавање са веслањем и тренинг на даскама;

10.30–11.30 – веслање до острва;

11.30–12.15 – предавање о птицама и ужина;

12.15–13.00 – Skimboarding/ Игре без граница на води

13.00-14.00 – веслање до Голијаша, пауза на води, предавање о рекама;

14.00–15.00 – Мало ратно острво, кратка пауза;

15.00–16.00– повратак на сплав и ручак;

16.00–16.30 – Balance board вежбе;

16.00 – крај излета.

ПОСЕТА ВУКУ СТЕФАНОВИЋУ КАРАЏИЋУ

Препоручен узраст: 4-14 година у пратњи одрасле особе

Организација: наставници српског језика и историје из Онлајн школе „Сава“, наставници физичког васпитања из Основне школе „Звездобројци“, Мултикреативни студио „Зоран“, Витешка дружина „ Све. Арх.“

 

О Вуку учимо током целе године на нашим онлајн часовима, а сада је коначно дошло време да сви заједно обиђемо његов родни крај и покажемо колико смо добро савладали ћирилицу. Посету Тршићу, родном месту реформатора српског језика, Вука Стефановића Караџића, започећемо једном игром  (трком у џаковима) како бисмо се загрејали за авантуре које нас тог дана очекују. Након тога ћемо обићи Вукову родну кућу где ћемо чути бројне занимљиве приче о Вуковом детињству и одрастању, али и о његовој делатности и о томе шта је то значајно урадио  за српски језик и културу. Након посете Вуковој кући, следи предах за ручак, организован у форми пикника, где ћемо на трави уживати у храни и лепотама природе која нас окружује. По завршетку ручка ћемо се вратити  игри и забави на пространој пољани у оквиру комплекса, играјући фудбал.

Следеће одредиште је манастир Троноша у ком је некада давно Вук Стефановић Караџић учио да чита и пише. Недалеко од манастира Троноше, налази се чесма са хладном изворском водом коју су, по народном предању,  саградили браћа Југовићи и стари Југ – Богдан.      У хладовини дрвећа, организоваћемо радионицу Land art и уз помоћ материјала који можемо пронаћи у природи,  направићемо своја мала уметничка дела у облику српских ћириличних слова. Након радионице, посетићемо манастир и чути интересантне приче о историји и предањима која се за њега везују. На крају ћемо имати једну воћну ужину како бисмо се припремили за повратак у Београд.

 

Сатница:

8.00  – полазак;

10.30 – долазак у Тршић;

10.30-11.00 – трка у џаковима;

11.00-12.00 – обилазак Вукове куће;

12.00-13.00 – ручак;

14.00-15.00 – фудбал;

15.00-16.00 – радионица Land art;

16.00-16.30 – посета манастиру Троноша;

16.30 – повратак у Београд (након ужине).

ПУТЕВИМА ВИТЕЗОВА СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА

Препоручен узраст: 4-14 година у пратњи одрасле особе

Организација: наставници српског језика и историје из Онлајн школе „Сава,“ наставници физичког васпитања из Основне школе „Звездобројци“, Мултикреативни студио „Зоран“, Витешка дружина „ Све. Арх.“

 

Ова екскурзија је један чудесни времеплов који нас кроз време води све до средњег века. Срешћемо се са српским средњовековним витезовима и научити какво је било витешко оружје, како су изгледале витешке борбе и шта је значило бити витез. На ово путовање повешће нас Витешко удружење „Све. Арх.“. Прво одредиште ће нам бити манастир Тресије где ћемо се упознати са нашим витезовима, одиграти игру „Витешка штафета“ и освежити се уз ужину, након чега ћемо се упутити  ка манастиру Светог Николе у Павловцу.  Ту ће нам наши витезови,  након посете манастиру, организовати изложбу оружја и одржати час мачевања.  Потом ћемо наставити пут ка етно селу „Амерић“ где ћемо научити како се гађа из лука и стреле и како се јашу коњи и где ћемо се уверити у чувено српско гостопримство и кулинарско умеће, уживајући у српском традиционалном ручку.  На крају ћемо посетити Црквине,  место  где је  деспот Стефан ишао у лов. За крај ћемо оставити чобанске игре, после којих ћемо се вратити у Београд.

Сатница:

9.00 – полазак из Београда;

10.00-11.00 – манастир Тресије, игра „Витешка штафета“, ужина;

11.00-12.00 – посета манастиру Светог Николе и  изложба оружја;

12.00-13.00 – час мачевања;

13.00-14.00 – ручак;

14.00-14.45 – гађање из стрела;

14.45-15.30 – јахање коња;

15.30-16.30 – Црквине, чобанске игре;

16.30 – полазак за Београд.

МИСТЕРИЈА ВИМИНАЦИЈУМА И СТАРЕ СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

Препоручен узраст: 4-14 година у пратњи одрасле особе

Организација: наставници српског језика и историје из Онлајн школе „Сава,“      наставници физичког васпитања из Основне школе „Звездобројци“

 

Екскурзију ћемо започети посетом Авантура парку где ћемо прећи полигон са препрекама, као и висински и адреналински полигон са зиплајном. Како бисмо на јединствен начин искусили дух времена римске епохе, обући ћемо костиме, направљене по узору на одећу Старог Рима, а потом ћемо прећи различите препреке, назване по знаменитим римским императорима. (Услов за улазак у парк је висина детета; дете мора бити више од 120 цм). Упоредо са овом активношћу, друга група деце ће  учествовати у радионици старих заната где ће учити да праве мозаике и основе грнчарства. Након Авантура парка и радионица, прећи ћемо на узбудљиву активност – истраживање археолошког налазишта Виминацијума, које крије бројне мистерије о животу Старих Римљана на територији данашње Србије. По завршетку обиласка Виминацијума, уследиће предах за ручак, а потом ћемо се упутити према Смедереву.

Следеће одредиште ће нам бити Смедеревска средњовековна тврђава из 15. века где ћемо говорити о средњовековној историји и о времену када је Смедерево било престоница Србије. Најпре ћемо на тврђави, на месту где је некада био велики град, играти фудбал и пуштати змајеве, а након тога ћемо кренути у истраживање малог града, места где је некада постојао владарски двор у ком су живели српски деспоти из лозе Бранковића.  Посету Смедереву завршавамо радионицом на којој ћемо научити како се праве папирни бродићи које ћемо пустити да отплове реком.

Сатница:

9.00 – полазак из Београда;

10.00-11.00 – авантура парк и радионица;

11.00-12.30 – обилазак Виминацијума са водичем;

12.30-13.30 – ручак;

13.30-14.30 – фудбал, змајеви;

14.30-15.30 – обилазак тврђаве у Смедереву;

15.30-16.30 – прављење папирних бродића;

16.30 – повратак у Београд.